Facebook

Tudjunk meg többet a COB LED tápegységről

A LED reflektor tápegységek működéséről, előnyeiről és hátrányairól készített cikket, folytatjuk a COB LED reflektorok működésének bemutatását. Most egy leegyszerűsített, érthetőbb leírással próbáljuk bemutatni a LED fényvetők működését és a LED tápegység kettős szerepét. Gyakran találkozunk olyan Vásárlóval, aki szeretne saját COB LED fényforrást építeni és mivel hálózatról működő készülékről van szó, az ehhez szükséges biztonsági ismeretek nélkül senki ne próbáljon kísérletezni. A cikkel szeretnénk ismertetni a reflektor tápegység elvi működését.


Sokféle berendezéshez van szükség tápegységre és gyakran nincs szükség több száz Watt, vagy néhány kW teljesítményre. A kis teljesítmény lehetővé teszi a relatív kicsi tápegység házat, de mivel a COB LED tápegységek speciálisan csak egyfajta működésre optimalizáltak, nem igen alkalmazhatóak másra és nem is helyettesíthetők más tápegységekkel. Kezdjük a tápegység felépítésével, majd egy kis magyarázattal, ez utóbbit azért tartjuk fontosnak, mert önmagában a kapcsolás után maga az építése, a megfelelő szempontok figyelembe vétele nélkül nem biztos, hogy sikeres lesz.


Ez az áramkör sok hasonlóságot mutat az elektronikus védelemmel ellátott tápegységekhez és még a működése is hasonló. Fontos, hogy a modulokat a COB LED működésére tervezték, így a tápegység működését meghatározzák a hozzá illesztett készülékek tulajdonságai. A fő szempont a méretezésnél változó, mivel a COB LED-ek teljesítménye is eltérő. A LED-ek lehetnek 10, 20 stb. Watt teljesítményűek, ezért a gyártók a tápegységeket nem univerzálisra, hanem egy adott LED tulajdonságaihoz méretezik, melyek nem állíthatóak. A szerkezetét tekintve primer oldalon áll egy transzformátorból, hogy a hálózati feszültséget a LED-nek megfelelő 38V-ra redukálja. A következő szerkezeti egység a váltakozó feszültséget egyenfeszültséggé alakítja, a harmadik és lényeges elem az áramgenerátor. Az áramgenerátor olyan elektronikus berendezés, ami a terhelésen folyó áramot a beállított értéken tartja, függetlenül annak ellenállásától, hőmérsékletétől, vagy bármilyen üzemállapotától. A reflektor tápegységen a kimeneti kapcsok rövidre zárása esetén is csak a beállított áram folyik. A gyakorlatban a valós áramgenerátorok elektronikus kapcsolások, melyek addig viselkednek ideális áramgenerátorként, amíg a beállított kimenő áram, a terhelés pillanatnyi értékén a bemenetre kapcsolt feszültséggel fenntartható.


Miért fontos eleme az utóbbi rész a tápegységnek? Azért, mert a LED melegedést kordában tudja tartani. Amikor a LED használat közben melegszik egyre több áramot akar felvenni. A tápegység viszont nem fogja engedni a beállított értéken túl, hogy a LED többlet energiát vegyen fel, mert az a LED halálát jelentené. Míg a tápegység feszültség elvételével a LED-et visszaszabályozza, lehetőség és idő adódik a hőnek a távozásra hűtőbordákon keresztül. A korlátozó folyamat megállás nélkül mozgásban van, a készülék működése alatt.


Lényeg: minden tápegység egy adott teljesítményű LEDhez van méretezve, használjuk egymással a kompatibilis egységeket. Pl.: 10W-os LEDhez 10W-os tápegységet válasszunk és így tovább...