Facebook

Hogyan cseréljünk COB LED chip-et?

A LED chip a reflektor lelke, fejlődő világunkban gyakorlatilag a hagyományos izzó szerepét tölti be és talán egyetlen közös tulajdonságuk, hogy cserélhetőek. A csere valamelyest azért bonyolultabb, de házilag is könnyedén elvégezhető, igényel persze némi műszaki adottságot.

A LED reflektor COB LED chip cseréjéhez az alábbi szerszámok szükségesek: forrasztó páka, forrasztó ón, csavarhúzó, hűtőpaszta. Felhívjuk figyelmüket, hogy a LED reflektorok jelentős része 220 V-os hálózatról működik, így mindig meg kell győződni a COB LED chip cseréje előtt arról, hogy a hálózat feszültség alól mentesített. A LED reflektor chip hiba esetén szabad szemmel nem mindig lehet eldönteni, hogy éppen kikapcsolt állapotban van e a hálózat?! Bárminemű kételyünk merül fel a feszültségmentesítés vonatkozásában, inkább forduljunk szakemberhez. A leszerelt LED reflektor felépítése egyszerű: LED reflektor ház, COB LED chip, foncsor és a tápegység.


A cseréhez kövessük az alábbi lépéseket:

Távolítsuk el a led reflektor elején található rögzítő csavarokat. (1.ábra)

A csavarok eltávolítása után vegyük le óvatosan a rögzítő keretet és üveget. Eltávolítás közben figyeljünk a szigetelésre is, nehogy sérüljön. Amennyiben a szigetelés megsérül azt is cserélnünk kell. (2.ábra)


Távolítsuk el a foncsor rögzítő csavarjait. Amennyiben nem kézi, hanem akkus szerszámot használunk, ügyeljünk a nyomaték beállításra, nehogy kárt tegyen az erős nyomaték a csavarokban. (3.ábra)


Óvatosan távolítsuk el a foncsort. (4.ábra)


Távolítsuk el a COB LED chip négy rögzítő csavarját. Amennyiben nem kézi, hanem akkus szerszámot használunk, ügyeljünk a nyomaték beállításra, nehogy kárt tegyen a nyomaték a csavarokban. (5.ábra)


A következő művelet a COB LED chip eltávolítása. Felmelegített forrasztóval távolítsuk el a kötéseket a LED chip mindkét oldalán. (6 - 7.ábra) és a LED chip kivezetéseit, polaritását (lásd alább).



Amennyiben követte a fentieket, a LED chip kiszerelése megtörtént, nincs más teendő, mint fordított sorrendben megismételni a folyamatot és ismét világítani fog a LED reflektor. Az összeszerelésnél ne feledjük a hűtőpaszta használatát. Szerepe a COB LED élettartamában jelentős, bár a melegedés a LED chip esetében viszonyítva a hagyományos reflektorokhoz képest elhanyagolható, azonban a félvezetőknek már sok lehet az 50-60 fok is. A COB LED chip alsó része szolgál a hűtésre, mely a reflektor házra kapcsolódik. A kapcsolat úgy lesz tökéletes, ha hűtőpasztát használunk, mely kiszorítja a levegőt a reflektor és a chip felülete között. Ezen túlmenően a hűtőpaszta rendelkezik hővezető képességgel is, míg a levegő szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Amennyiben elvégeztük a paszta felvitelét a chipre, illesszük a helyére, majd kézzel nyomjuk a helyére, hogy a paszta elterüljön. Csavarjuk vissza a rögzítő csavarokat és kész a mechanikus hűtésünk. Fontos tudni, hogy a tápegység is "őrködik" a COB LED chip felett. Hogyan hűti a tápegység a LED-et? Lásd a LED reflektor tápegység résznél (8.ábra).


LED reflektor COB LED chip felépítés, polaritás: (a képen "1" ponttal van feltüntetve a polaritások jelölése, "2" ponttal van feltüntetve a kötések helye. Létezik több kivezetéssel ellátott COB LED chip is, itt zöld nyilall jelöltük azt a két lyukat, melyhez közelebbi kivezetés a (+) pozitív kivezetés, értelem szerűen a túlsó kivezetés a (-) negatív kivezetés.)